سرعت شاتر در عکاسی چیست ؟ آموزش عکاسی

سرعت شاتر در عکاسی چیست؟ آموزش عکاسی

عکاس :  Nevit Dilmen ©

زمان نوردهی (به انگلیسی: Shutter speed) فاصله زمانی‌ست که شاتر دوربین باز است و نور روی فیلم عکاسی (در دوربین‌های غیر دیجیتالی) یا حسگرهای الکترونیکی (در دوربین‌های دیجیتالی) اثر می‌کند. اغلب در نور کم زمان نوردهی بیشتر است. در عکس برداری از اشیا متحرک از زمان نوردهی کمتر اسفاده می‌شود.

زمان نوردهی بر حسب ثانیه سنجیده می‌شود. به عنوان مثال این زمان در هوای آفتابی یک هشت هزارم (۱/۸۰۰۰)ثانیه است. در بعضی از دوربین‌ها این زمان به صورت خودکار با توجه به نور محیط تنظیم می‌شود و در بعضی دیگر به صورت دستی از طریق صفحه مدرجی که روی دوربین تعبیه شده(به انگلیسی: Dial). البته دوربین‌هایی هم هستند که هر دو قابلیت را دارند.

من خودم یه توضیح کوتاه میدم به زبان ساده ی خودم تا پیش زمینه ای تو ذهنتون به وجود بیاد. 
سرعت شاتر به سرعت عکس گرفتن گفته میشه، هرچقدر بیشتر (عدد کمتر) باشه سرعت عکس گرفتنتون بیشتره و هرچقدر کمتر باشه (عدد بیشتر در تنظیمات) سرعت عکس گرفتنتون کمتر میشه که معمولا 30 ثانیه هست ( البته خیلی بیشتر هم میشه ). 
باید خدمتتون عرض کنم که همچنان که سرعت شاتر کمتر و کند تر باشه نور عکستون بیشتر میشه چون در اون زمان نور به سنسور دوربین میتابه تا وقتی که عکس گرفته باشه و همچنین هرچقدر سرعت بیشتر باشه تاریک تر. 
برای گرفتن عکس با سرعت شاتر بالا باید از 3 پایه استفاده کنید چون اگر دوربین بلرزه عکستون تار میشه. 
سرعت شاتر بالا معمولا برای عکاسی در شب بکار میره و سرعت شاتر پایین برای عکاسی از اجسام متحرک.



در عکس بالا کاملا مشخصه که سرعت شاتر بالا یا پایین چه تاثیری در عکاسی داره . 
حالا توضیحات کامل : 



شب های تهران

نمونه ی عکس : عکاسی با سرعت شاتر کم یا طولانی از شب های تهران . 
عکاس : امیر خسروی

سرعت شاتر چیست؟
اصلی ترین و بهترین تعریفی که می توان برای سرعت شاتر ارائه داد “مدت زمانی ست که شاتر باز می ماند”.
در عکاسی سنتی سرعت شاتر به مدتی گفته می شد که فیلم عکاسی نور می خورد و در عکاسی دیجیتال نیز به مدت زمانی که سنسور دوربین نور می خورد سرعت شاتر گفته می شود.
موضوعات مرتبط با سرعت شاتر را به چند دسته تقسیم می کنیم تا عکاسان آماتور بتوانند راحت تر آن را بیاموزند:
* سرعت شاتر با معیار ثانیه اندازه گیری می شود:
سرعت شاتر با معیار ثانیه و یا در اکثر مواقع کسری از ثانیه اندازه گیری می شود.هرچه مخرج این کسر بزرگ تر باشد سرعت شاتر بیشتر خواهد بود.برای مثال ۱/۱۰۰۰ سریع تر از ۱/۳۰ است.
* در اکثر مواقع باید از سرعت شاتر بالاتر از ۱/۶۰ استفاده کنید:
به این دلیل که سرعت اکثر سوژه های اطراف ما بالاتر از این میزان است و اگر با سرعتی پایین تر از این عکس بگیریم لرزش های طبیعی دست و دوربین باعث می شود عکس تار و اصطلاحا کشیده شود.
* در سرعت شاتر های پایین تر از ۱/۶۰ باید از یک سه پایه استفاده کنید:
در این وضعیت شما باید از یک سه پایه یا هر چیز دیگری استفاده کنید تا مانع کوچک ترین لرزشی شود،البته دوربین های جدید دارای سیستم ضدلرزش هستند که می تواند کمک شایانی در این زمینه کند.
* مراحل افزایش سرعت شاتر در اکثر دوربین ها معمولا به صورت افزایش دوبرابری ست:
رایج ترین مراحل سرعت شاتر عبارت است از : ۱/۸ ، ۱/۱۵ ، ۱/۳۰ ، ۱/۶۰ ، ۱/۱۲۵ ، ۱/۲۵۰ ، ۱/۵۰۰.این نظام “دوبرابری” بسیار کارآمد خواهد بود،زیرا مانند دیافراگم،زمانی که شما سرعت شاتر دوربین تان را یک مرحله افزایش می دهید در حقیقت میزان نوری که به سنسور می رسد را نصف می کنید و با کاهش آن میزان نور را دوبرابر خواهید نمود.در نتیجه افزایش یک مرحله ای سرعت شاتر و کاهش یک مرحله ای روزنه ی دیافراگم نور مشابهی به شما می دهد.
* بعضی از دوربین ها این امکان را به شما می دهند که از سرعت های شاتر بسیار پایین استفاده کنید:
این سرعت های شاتر کسری از ثانیه نیستند،البته در قالب ثانیه هستند! سرعت های شاتری مانند: ۱ثانیه ، ۱۰ثانیه ، ۳۰ثانیه و یا بالاتر.این سرعت ها در محیط هایی با نور بسیار کم استفاده می شوند،یا برای ایجاد یک افکت خاص و یا زمانی که می خواهید حرکات فراوانی را در عکس بوجود بیاورید و به بیننده القا کنید.بعضی از دوربین ها قابلیتی به نام Bulb که به اختصار با حرف B نشان داده می شود را در اختیارتان می گذارند.حالت بالب به شما این امکان را می دهد تا هر زمانی که دکمه شاتر را پایین نگه دارید،دریچه ی شاتر باز بماند.
* زمانی که به دنبال سرعت شاتر مناسب هستید باید از خودتان بپرسید که آیا سوژه متحرکی در عکستان وجود دارد یا خیر؟:
و اینکه اگر سوژه شما متحرک است چطور می خواهید آن تحرک را ثبت کنید؟ شما دو راه دارید،یا باید سوژه متحرکتان را ثابت (Freez) کنید تا سوژه تان بدون حرکت به نظر برسد و یا به سوژه تان اجازه دهید حرکت طبیعیش در عکس مشخص شود و اصطلاحا عکس کشیده (Blur) شود تا حس حرکت به بیننده القا شود.
* برای ثابت (Freez) نمودن یک حرکت در عکس:
مانند عکسی که در زیر مشاهده می کنید،باید سرعت شاترتان را بالاتر از سرعت حرکت سوژه انتخاب کنید تا سوژه را اصطلاحا دچار یخ زدگی کنید و اگر می خواهید سوژه در عکس متحرک به نظر برسد باید سرعت شاتری پایین تر از سرعت سوژه انتخاب کنید.سرعت شاتری که انتخاب می کنید وابسته به سرعت سوژه شما و میزانی که میخواهید عکس کشیده شود است.

عکاس : حسام حسین زاده
نمونه عکس با سرعت شاتر زیاد یا تند و سریع

* احساس حرکت در عکس همیشه هم بد نیست:
در بسیاری از مواقع شما نیاز دارید حس حرکت را به بیننده القا کنید.برای مثال زمانی که می خواهید از یک آبشار عکس بگیرید و سرعت آبشار را به بیننده انتقال دهید،یا زمانی که از یک مسابقه اتومبیل رانی عکس می گیرید و میخواهید بیننده حرکت اتومبیل ها را حس کند،یا زمانی که می خواهید از آسمان عکس بگیرید و حرکت ستارگان طی یک زمان نسبتا طولانی را نشان دهید،در تمام این شرایط شما باید سرعت شاتر پایین را انتخاب کنید.به هرحال شما باید از یک سه پایه استفاده کنید و یا ریسک کنید و از تکنیک حرکت دوربین استفاده کنید.

عکاسی با سرعت شاتر بالا

* فاصله کانونی و سرعت شاتر:
نکته ی دیگری که در هنگام انتخاب سرعت شاتر باید به آن توجه کنید میزان فاصله کانونی لنزی ست که از آن استفاده می کنید.فاصله های کانونی طولانی،حرکت های دوربین را برجسته می کنند و تاثیرات آن را افزایش می دهند و شما مجبور خواهید بود از سرعت شاتر بالاتری استفاده کنید (مگر اینکه لنز یا دوربین شما دارای سیستم لرزش گیر باشد).اگر سیستم لرزش گیر نداشتید مجبورید از یک قاعده ی سرانگشتی استفاده کنید،طبق این قاعده شما باید همواره از سرعت شاتری استفاده کنید که مخرجش از فاصله ی کانونی لنزتان بیشتر باشد.بطور مثال اگر یک لنز ۵۰mm دارید سرعت شاتر ۱/۶۰ مناسب است،اما اگر یک لنز ۲۰۰mm دارید باید حداقل از سرعت شاتر ۱/۲۵۰ استفاده کنید.
سرعت شاتر یکی از سه قابلیتی که باید به خاطر داشته باشید!
هرگز بکارگیری سرعت شاتر بدون توجه به دو عامل دیگر،یعنی دیافراگم و ایزو نمی تواند کمک شایانی به شما بکند.برای اینکه یک عکاس خوب شوید باید بتوانید با شناخت قوانین هریک از این معیارها،آن ها را در کنار یکدیگر و برای رسیدن به عکس مطلوبتان به خدمت بگیرید.زمانی که شما سرعت شاتر را تغییر می دهید ناگزیر خواهید بود یک و یا هر دو عامل دیگر را نیز به تناسب آن تغییر دهید.
بطور مثال زمانی که سرعت شاترتان را یک مرحله افزایش می دهید میزان نور رسیده به سنسور را نصف می کنید،برای جبران این کمبود نور باید دیافراگم خود را یک مرحله بازتر کنید و یا ایزو را یک مرحله افزایش دهید،البته در صورت امکان دیافراگم را باز کنید،زیرا همانطور که در مقالات قبلی گفتیم بالا بردن ایزو باعث ایجاد نویز در عکس هایتان خواهد شد.
ما اینجا پاسخگوی تمام سوالات شما خواهیم بود.

منابع :